A kapcsolt gerébtokos ablak felújítási lehetőségei
2018. február 03. írta: mse blog

A kapcsolt gerébtokos ablak felújítási lehetőségei

LÁSSUK MIK A LEHETŐSÉGEINK:

 

Ha Önnek ilyen

 dscn0375.JPG

ablaka van, akkor át kell gondolni a teendőket annak fényében, hogy mi is a cél.

dscn0380.JPG

GUMITÖMÍTÉS

 

Tehetünk bele mart GUMITÖMÍTÉSt. Íme:

sved_szigeteles.jpg

Ezzel azt érjük el, hogy nem fog úgy befújni rajta a szél, és a bejutott por mennyisége is minimálisra csökken. A filtrációt csökkenthetjük, amit nevezhetünk szigetelésnek, de energetikailag az ablak hőátbocsájtási tényezője nem változik, szóval a hőérzetünk sokkal jobb lesz, viszont a gázszámlánkat kevésbé befolyásolja. Viszont marad a nagyszüleink remek találmánya, a hasáb alakú szivacs a két szárny közé helyezve, illetve ablakunk kisebb cserepes növények átteleltetésére is alkalmas marad.

a h o v a   e z t   a j á n l j u k :

Ahol kevés pénzből kell gazdálkodni, de sürgető valami megoldás, vagy ahol belátható időn belül komolyabb felújítás várható.

ECO KERET:

 

Van lehetőség a kapcsolt gerébtokos ablakok külső szárnyába hőszigetelő üveget rakni. Mivel a szárny önmagában keskeny lenne egy 4-16-4-es méretű (jelenlegi szabványnak megfelelő) üveg elhelyezésre, ezért ehhez egy speciális, fehér és barna színben kapható műanyag profilt építünk be, ami már alkalmas a hőszigetelő üveg fogadására.

ecotherm_profil_05.jpg ecotherm_profil_09.jpg

Ezzel a lehetőséggel – a mart gumitömítéssel karöltve – az üveget figyelembe véve már javítunk az ablak hőátbocsájtási tényezőjén. Természetesen az ablak a szélei mentén körbe ugyanúgy hőhidas marad.

a h o v a   e z t   a j á n l j u k :

Ezt ajánljuk műemlék, vagy műemlék jellegű épületek esetén, ha az ablakcsere (azaz kinézetre teljesen hasonló új ablak beépítése) túl költségesnek bizonyulna.

Ami még megnehezíti a döntést, az a REDŐNYTOKos kapcsolt gerébtokos ablak. Az ugyanis a „hőhíd netovábbja”. Ha használják a redőnyt, akkor gyakorlatilag nem marad hely a redőnytokon belül hőszigetelés elhelyezésére. Ha nem használják, akkor a hőhíd csökkenthető a redőnytok belsejének hőszigeteléssel való kitöltésével. Ha a redőnytok elég nagy, akkor meg lehet próbálni egy kisebb műanyag redőny cseréjét, de a hőszigetelés vastagsága nem lesz elegendő az elvárt javulás megvalósításához.

BONTÁS

 

Ha BONTUNK, akkor szembe kell nézni számtalan kellemetlen tényezővel. Csak a bontáskor derül ki, hogyan is építették be a nyílászárókat, mennyire fog lepotyogni a vakolat a homlokzatról és a fal belső oldaláról, illetve hogy egyáltalán mekkora kárral jár.

Annyi bizonyos, hogy ha a régi nyílászárók bontását választjuk, akkor szükségünk lesz egy jó kőművesre és festőre is.

Ez természetesen a legtökéletesebb megoldás, mert így van lehetőség a fokozott légzárású, hőszigetelő üvegezésű nyílászárók majdnem teljesen HŐHÍDMENTES BEÉPÍTÉSére is, ami manapság a fűtés szempontjából meglehetősen elsődleges szempont.

a h o v a   e z t   a j á n l j u k :

Mindenképpen olyan épületek esetében ajánljuk ezt a megoldást, ahol teljes átalakítás történik.

BONTÁS NÉLKÜLI ABLAKFELÚJÍTÁS

 

Ha BONTÁS NÉLKÜLI ABLAKFELÚJÍTÁSban gondolkodunk, akkor jöhet a régi tokba épített új ablak. Ez a megoldás a leggyakoribb, mert így egy – a mai szabványnak is mindenben - megfelelő tok és szárny keresztmetszetű, gumiszigeteléssel ellátott, hőszigetelő üvegezésű nyílászárót kapunk.

Ez a bontásmentes megoldás esztétikus, a homlokzati és a belső vakolat érintetlen marad.

dscn0370.JPG 

a h o v a   e z t   a j á n l j u k :

Olyan épületek, vagy lakások esetében ajánljuk, ahol csak a nyílászárók cseréje, illetve korszerűsítése a cél.

  • MIT GONDOLNAK?

  • MELYIK MEGOLDÁS A LEGSZIMPATIKUSABB AZ ÖN OTTHONÁBAN?

  • VAN KÉRDÉSÜK A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN?

 Tudják, csak az a rossz kérdés, amit nem tesznek fel :) úgyhogy bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://ajtofelujitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7213631388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása